Transplanturile de organe se schimbă pentru totdeauna: premiera mondială care îți poate salva viața

de: Andrei Tilimpea
23 10. 2021

Pentru prima dată în istorie, rinichiul unui porc a fost transplantat într-un om și nu a fost respins imediat. Progresul medical, numit „moment transformator” de către cercetători, ar putea deschide calea pentru a ajuta mii de oameni care au nevoie de transplanturi de organe în fiecare an.

Pe 25 septembrie, cercetătorii de la Universitatea din New York au efectuat transplantul, numit xenotransplant, într-o procedură de două ore. Rinichiul, care a fost obținut de la un porc modificat genetic, a fost plasat într-un om în moarte cerebrală, care fusese plasat pe un ventilator cu acordul familiei sale. Rinichiul a fost atașat de vasele de sânge din piciorul superior al donatorului și ținut în afara abdomenului, unde a fost acoperit cu un scut de protecție, pe durata studiului de 54 de ore.

Cercetătorii au observat că organismul produce niveluri de urină și creatinină care erau „normale și echivalente cu ceea ce se vede dintr-un transplant de rinichi uman”, a spus NYU, și nu au existat semne că organismul respinge organul.

Dr. Robert Montgomery, care a condus echipa chirurgicală, a declarat într-un comunicat că procedura a fost un „moment de transformare în transplantul de organe”.

Un moment zero pentru medicină și omenire

„Rinichiul a căpătat o culoare roz frumoasă și imediat urina a început să iasă din ureter”, a spus el. „… A fost o tăcere completă timp de câteva minute, în timp ce luam un fel de ceea ce priveam, ceea ce era incredibil. Era un rinichi care funcționa imediat.”

Chad Ezzell, director clinic al LiveOnNY, o organizație non-profit care facilitează donarea de organe și țesuturi din New York, a declarat într-o declarație că cercetarea este „o realizare științifică incredibilă”.

„Intrăm într-o nouă eră pentru domeniul nostru și acest lucru va oferi o nouă speranță celor de pe lista noastră de așteptare, pe măsură ce această cercetare importantă avansează”, a spus Ezzell.

Ceea ce a permis ca acest transplant să funcționeze, a spus Montgomery, a fost modificarea genetică a porcului donator, astfel încât să nu aibă enzima pe care corpul uman este proiectat să o atace imediat.

Rezultatele studiului nu au fost încă revizuite, dar Montgomery a spus că această cercetare ar putea însemna „că nimeni nu va mai trebui să moară în așteptarea unui organ”.

Potrivit Rețelei de Procurare și Transplant de Organe, există mai mult de 90.000 de persoane în SUA care așteaptă în prezent un transplant de ficat. Acești indivizi reprezintă majoritatea celor aproximativ 106.728 de mii care așteaptă un transplant de organe.

Montgomery a spus că este de părere că cercetătorii ar putea efectua transplantul la o persoană vie „în următorul an sau doi”.

„Cred că va fi ceva care, știți, în cele din urmă va fi perfecționat până la punctul în care va fi o alternativă la un organ uman”, a spus Montgomery. „Am această speranță.”